Content strategie

Wij optimaliseren jouw content strategie

Als organisatie heb je een bepaalde expertise en een goede content strategie kan helpen om jouw expertise bij meer potentiële klanten onder de aandacht te brengen. Al jouw werkzaamheden draaien natuurlijk rondom deze expertise. Je organisatie is niet voor niets zo goed geworden op een bepaald gebied, of bepaalde gebieden. Dit is ontstaan door jarenlang hard werken, leren, investeren, optimaliseren en ontwikkelen.

Je wilt natuurlijk dat jouw klanten overtuigd zijn van jouw kwaliteit en meerwaarde. Kwaliteit en service alleen leveren, is niet genoeg: je zult dit uit moeten stralen naar de buitenwereld en potentiële klanten moeten hiervan op de hoogte zijn. Je wilt op de radar komen te staan bij de doelgroep en die doelgroep aan je weten te binden. Je weet waarom klanten voor jouw organisatie moeten kiezen, en niet die van de concurrent. Om dit duidelijk te maken, zijn er in het bedrijf ongetwijfeld mensen bezig met marketing. Welke vorm van marketing wordt er gehanteerd? B2B of B2C, online, op tv, radio of met outdoor reclame? Er zijn zeer veel manieren mogelijk.

Op marketinggebied is er de afgelopen jaren ontzettend veel veranderd. Sommige marketingkanalen zijn uit de gratie geraakt, andere bleven onverminderd populair en ook kwamen er nieuwe manieren van marketing tot wasdom. Eén van die manieren is het produceren van content. Voor veel organisaties is dit nog en relatieve nieuwe vorm van marketing, ondanks dat dit zijn waarde absoluut al bewezen heeft. Om dit echter succesvol uit te voeren, is het van belang om een goede content strategie te hanteren. Wij helpen jou hierbij. Niet alleen zorgen wij voor een goede strategie; wij bieden je ook zeer goede manieren om je content te distribueren. Meer bereiken met minder moeite: het is mogelijk.


Waarom het belangrijk is om een content strategie te hanteren?

Marketing kan eigenlijk nooit gevoerd worden zonder goede strategie. Je wilt weten wie je doelgroep is, waar deze zich bevindt en hoe je deze optimaal kunt bereiken. Zo zit het ook met content. Gek genoeg wordt een belangrijke eerste stap, het maken van een goede content strategie, te vaak overgeslagen.

Wanneer het gaat om content, zijn er veel bedrijven die denken dat het mogelijk is om gewoonweg te beginnen. Natuurlijk gaat dit niet altijd fout, maar wie om zich heen kijkt, zal zien dat dit vaker wel dan niet het geval is. Wanneer er wordt begonnen met het produceren van content, in welke vorm dan ook, gaat dit in het begin vaak nog wel goed. Wanneer er echter een duidelijke strategie ontbreekt, komt men vaak al snel in de problemen. Er is geen inspiratie meer, er ontbreekt een duidelijke tone of voice of er is geen planning. Het gevolg? Er wordt steeds minder of steeds minder goede content geproduceerd, waardoor er uiteindelijk helemaal niets meer gebeurt.

Dit is ontzettend jammer, een gemiste kans en zonde van alle geïnvesteerde tijd, moeite en geld. En dat terwijl content zo veel op kan leveren. Uit ervaring weten wij echter dat slechte ervaringen met het maken en distribueren van content en vaak toe leiden dat er helemaal niets meer mee wordt gedaan. Er wordt geconcludeerd dat content niet werkt en er wordt doorgeschakeld naar andere manieren om marketing te voeren.


Waarom content wel werkt
Vrijwel altijd wanneer content niet werkt, ligt dit niet aan de vorm. Content werkt, dat hebben tal van partijen inmiddels ruimschoots bewezen. Sterker nog: indien goed uitgevoerd, is content marketing absoluut een van de meest lucratieve en meest converterende vormen van marketing. Het probleem zit hem dan ook niet zo zeer in het concept, maar in de uitvoer hiervan.

Goede content die geproduceerd wordt via een weldoordachte content strategie kan op verschillende manieren je business een boost geven. Content kan aansluiten op tal van doelstellingen en helpen deze te realiseren. Zo kan het worden gebruikt om sales te stimuleren, maar ook om te zorgen voor meer klanten, interesse aan te wakkeren, nieuwe doelgroepen aan te boren, reputatie te verbeteren of aftersales en aftercare te plegen.

 

Hoe ziet een goede content strategie eruit?
Wat een goede content strategie is, is voor elk bedrijf anders. Dat is nu precies waarin de sleutel schuilt: de juiste strategie is er een die aansluit op de doelstellingen van de organisatie en die voorziet in de behoeften van de doelgroep.

Elke strategie begint met een content plan, of een content kalender. Scoren met content, kan pas wanneer je weet wat voor content je wilt produceren. Hiervoor dien je meerdere vragen te beantwoorden, zoals:

  • Wat is het doel van de content?
  • Wie wil je hiermee bereiken?
  • Hoe ga je de doelgroep bereiken, dus: in welke vorm?

Content marketing kan in tal van vormen plaatsvinden. Denk aan blogs, maar ook aan video’s, social content, podcasts en vlogs. Het is goed om van tevoren zo goed mogelijk in kaart te brengen wat je wensen zijn en waar de mogelijkheden liggen.

Wanneer je weet in welke vorm je content gaat produceren, wie je hiermee gaat bereiken en wat hiervan je doel is, kun je een concrete invulling gaan geven aan de content die je wilt gaan produceren. Een contentagenda is hier goed voor geschikt. Een goede manier om dit aan te pakken, is het maken van een mindmap. Wat zijn nu je expertisegebieden? Probeer hoofdonderwerpen in kaart te brengen. Je zult merken dat je al gauw tal van onderwerpen hebt waarover je content kunt produceren. Vervolgens kun je deze onderwerpen verder gaan uitdiepen. Wat zijn geschikte sub onderwerpen? Hoe kun je hoofdonderwerpen categoriseren en indelen in kleinere stukken? Doe je dit goed, dan ontstaat er al snel een agenda met tientallen, zo niet honderden onderwerpen. Hiermee heb je een basis om voor vele weken, maanden of zelfs jaren content te kunnen gaan produceren.

Dit klinkt eenvoudig als je het zo leest: de praktijk is natuurlijk wat lastiger, omdat je heel goed moet bedenken welke content aansluit bij de doelgroep en in welke behoefte deze voorziet. Neem dan ook rustig de tijd om hier goed over na te denken: een goede voorbereiding gaat zich absoluut uitbetalen.

 

De cruciale factor: distributie
Een goede content strategie kan niet zonder goed distributieplan. Al is je content namelijk nog zo goed; wanneer deze niet gezien wordt, dan zal het geen zoden aan de dijk zetten. Het gaat er ook niet alleen om dat je mensen bereikt, en hoeveel dit er zijn: het moeten ook de juiste mensen zijn. Wat is jouw doelgroep en waar bevindt deze zich? Je strategie is hiervan grotendeels afhankelijk. Er zijn ontzettend veel kanalen waarop content verspreid kan worden. Denk aan:

  • De eigen website
  • Platforms en sites van derden
  • Videoplatforms zoals YouTube
  • Social mediakanalen zoals Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat
  • B2B social mediakanalen zoals LinkedIn

Elk kanaal kent weer zijn eigen optimale vorm en strategie, met een bijbehorende vorm van content. In de praktijk blijkt ook de distributie van content voor veel organisaties de bottleneck. De content is vaak van goede kwaliteit, maar wordt niet door de juiste mensen gezien. Hier hebben wij een oplossing voor.

 

Wij ondersteunen je content strategie met een unieke distributie-oplossing
Een van de manieren waarom distributie zo lastig kan zijn, is omdat dit behoorlijk arbeidsintensief is. Wil je meerdere kanalen voorzien van content, dan betekent dit heel wat handelingen. Dat kost tijd. Tijd die je liever niet kwijt bent. Distributie van content schrikt veel mensen af. Vaak vraagt men zich af of er geen eenvoudigere, doeltreffende manier is om content te distribueren? Die is er en wij hebben deze ontwikkeld.

Hoewel bijna elk platform zijn eigen nuances heeft, is zeer veel content geschikt voor “cross posting”: het plaatsen op meerdere kanalen. Heb je bijvoorbeeld bedrijfspagina’s op Facebook en LinkedIn, dan kan het heel goed zijn dat je hierop dezelfde boodschap of hetzelfde stuk content wilt verspreiden.

Ons ePublisher platform maakt dit mogelijk. Met deze oplossing wordt het effectief uitvoeren van je content strategie een stuk doeltreffender en minder tijdrovend. ePublisher is meer dan alleen een distributie automatiseringstool: naast vanuit een plek content verspreiden, kun je ook zeer eenvoudig content aanpassen. Zo kun je vanuit een enkele plek content inladen en aanpassen en optimaliseren voor distributie op de platforms van jouw keuze.

De mogelijkheden van ons ePublisher platform gaan verder dan alleen de geijkte kanalen. Ook distributie op bijvoorbeeld intranetpagina’s of narrowcast systemen behoort tot de mogelijkheden. Wij hebben in de loop der jaren bijzonder veel kennis en ervaring opgedaan en kunnen elke partij bedienen met een oplossing op maat. Zo bedienen wij onder andere de NS met een op maat gemaakt systeem.

 

Meer informatie? Neem contact met ons op
Wil je ook het maximale uit je content strategie halen? Wij kunnen je hierbij helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie. Wij vertellen je graag hoe ePublisher ook jou kan helpen. We verzorgen graag een demonstratie en maken uiteraard een vrijblijvende offerte op maat. Of je nu al volop bezig bent met content, of nog aan het begin staat van deze spannende vorm van marketing: onze oplossing gaat je tijd besparen, en nieuwe klanten opleveren.


Maak direct een afspraak

Voor een persoonlijk gesprek en een demo van ons platform

Afspraak maken