Personalisatie van content

De sleutel naar meer succes

Wat is er krachtiger dan content? Personalisatie van content. Dat content een krachtig middel is om mee te scoren, zal inmiddels bij iedereen duidelijk zijn. Het heeft in het bedrijfsleven enige tijd geduurd voordat op grote schaal werd ontdekt dat content een uitstekende vorm van marketing is. Ten opzichte van meer traditionele of vaker gebruikte vormen van marketing, is content vaak goedkoper, duurzamer en eenvoudiger meetbaar. Een reclame op TV kan voor een hoop exposure en extra omzet zorgen, alleen hoe weet je dit zeker? De resultaten zijn lastig meetbaar. Met content is dit wel anders.

De laatste jaren heb je ongetwijfeld de term “content is king” voorbij horen komen. Marketeers vertellen dit maar al te graag. Content is dé nieuwe vorm van marketing. Niet alleen B2C, maar ook B2B bewijst dit zijn waarde. Het gaat er namelijk om dat je weet hoe en waar je jouw doelgroep kunt bereiken. Vervolgens kun je een hierop toegespitste boodschap publiceren en distribueren. Houd deze gedachte vast, want hier wordt het interessant.


Hanteer jij al personalisatie van content?

In marketingland gaan trends weer snel voorbij. Het ene moment is er sprake van een ware hype en een paar jaar later is er alweer een nieuwe vorm of techniek die alle aandacht opeist. Met content zal dat niet zo snel gebeuren. Deels omdat content constant evolueert. Dat zal de komende jaren zeker nog wel doorzetten, dus is het absoluut raadzaam om te zorgen voor een goede content strategie en hiermee aan de slag te gaan.

Wij helpen veel klanten met hun content strategie, specifiek met de distributie van content. Zo is ons ePublisher platform de ideale manier om tijd te besparen op het distribueren van je content, terwijl je betere resultaten boekt. Met dit platform is het mogelijk om vanuit een enkel dashboard content in te laten, aan te passen en weg te zetten op geselecteerde kanalen. Een optimale uiting voor elk kanaal.

Het besef dat content gediversifieerd kan en ook vaak moet worden, is bij veel mensen dus inmiddels aanwezig. Alleen: men denkt nog veel te veel in het diversifiëren op basis van vorm, of kanaal. Maar hoe zit het met content? Hier liggen enorme kansen. Niet alleen om te diversifiëren, maar ook om te personaliseren. Daarmee kun je pas écht gaan scoren.


De praktijk wijst uit dat het werkt
De praktijk wijst uit dat het personaliseren van content werkt. Je hoeft maar naar het succes van Netflix te kijken om te zien dat dit zeer succesvol kan zijn. Lineair tv kijken wordt steeds minder populair, zeker na de opkomst van streamingdiensten en interactieve tv. Als er al content gemaakt is die jou interesseert, waarom zou je dan moeten wachten totdat een aanbieder deze content op een specifiek tijdstip beschikbaar maakt? Dat is niet meer van deze tijd.

Mensen raken meer en meer gewend om als het ware hun eigen menu’s samen te stellen. Ook op het gebied van content. Dit is een ontwikkeling waar je op in moet spelen om de best mogelijke resultaten te halen. Content scoort namelijk, maar zelfs het beste stuk content scoort niet voor iedereen. Je kunt tegenwoordig vaak niet meer spreken van “een doelgroep”. Elk product en elke dienst heeft zijn eigen subdoelroepen. Soms kent een enkel product of een enkele dienst zelfs meerdere doelgroepen die om uiteenlopende redenen interesse hierin hebben. Dit vraagt per doelgroep om een andere benadering.

Dat is waar personalisatie van content perfect op inspeelt. Doe je dit goed, dan weet je elke doelgroep in het hart te raken. Dit begint natuurlijk bij kennis van je doelgroep.

 

Ken jij je doelgroep?
Hoe goed ken je jouw doelgroep? Je kent waarschijnlijk de cijfers en werkt misschien met persona’s. Dit is zeer waardevol. Wil je ook op het gebied van content hier het maximale uithalen, dan is het verstandig om nog een stap verder te gaan. Je weet waarom klanten jouw product(en) of dienst(en) afnemen, maar wat beweegt hen nog meer? Waarin zijn zij geïnteresseerd? Op welke manier zijn zij te raken? Dit is cruciale informatie om te hebben om je content optimaal af te kunnen stemmen op je belangrijkste doelgroepen.

Wil je aan de slag met personalisatie van content, dan dien je dus goed in kaart te brengen voor wie je de content personaliseert. Het is zaak om je doelgroep in zo goed mogelijke segmenten op te delen. Dit kan op basis van tal van factoren. Denk aan:

  • Huidige relatie met de klant/doelgroep
  • Leeftijd
  • Demografie
  • Inkomen
  • Interesses en hobby’s

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van factoren die je kunt gebruiken om te personaliseren.

 

Waarom is gepersonaliseerde content zo succesvol?
Gepersonaliseerde content is om meerdere redenen succesvol. Allereerst vinden mensen het altijd prettig om zo persoonlijk mogelijk aangesproken te worden, of content te consumeren waarvan zij het gevoel hebben dat deze is gemaakt met hen in gedachten.

Personalisatie van content lijkt wellicht een hoop werk, maar zal keer op keer een stuk efficiënter blijken dan het zenden of publiceren van slechts een enkel stuk generieke content. Wat je wilt, is natuurlijk content die impact heeft; content die converteert. De kans dat een enkel stuk content je gehele doelgroep in het hart weet te raken, is klein. Content die voor de grote doelgroep is gemaakt, is vaak vrij algemeen. Je loopt vaak tegen enkele uitdagingen aan:

  • Het is niet specifiek genoeg om elke subdoelgroep te triggeren
  • Wat voor de een interessant is, is dat voor de ander niet
  • Het grootste gedeelte van de tekst is niet relevant

Dit probleem is zeer effectief op te lossen door content te personaliseren. Bied elke doelgroep aan waar om wordt gevraagd en wat hen interesseert. Omdat dit tot een veel betere consumptie en respons zal leiden, zal dit uiteindelijk werk schelen. Je haalt meer conversies en leads binnen en werkt dus een stuk efficiënter en effectiever.

 

Gepersonaliseerde content in de praktijk
Een van de grote voordelen van online content, is dat je goede mogelijkheden hebt om content te personaliseren. Hoe zit dat bijvoorbeeld op de radio? Wanneer je een spot hebt ingekocht, kun je moeilijk in die twintig seconden al je doelgroepen specifiek gaan aanspreken. Met andere woorden: gepersonaliseerde content aanbieden op lineaire media, is ontzettend lastig.

Online gebeurt dit al overal. Zelfs een gigant als Google denkt hierin me met hun Google Ads advertentieprogramma. Moest je niet zo lang geleden nog losse advertenties maken en die toewijzen aan bepaalde doelgroepen; je kunt tegenwoordig aan de slag met responsieve advertenties. Een responsieve advertentie is als het ware een grote verzameling van advertentiecontent waaruit jouw advertentie kan worden samengesteld. Per gebruiker waar je advertentie aan getoond wordt, kijkt Google naar de optimale invulling hiervan. Welke boodschap een gebruiker te zien krijgt, is afhankelijk van zijn of haar profiel. De content die de meeste kans maakt om te converteren, wordt vertoond.

Zo kun jij ook aan de slag met je eigen content. Prisma IT is gespecialiseerd in het bouwen van slimme IT-oplossingen. Content marketing is nog nooit zo populair geweest, dus bieden wij ook hiervoor een oplossing die je gaat helpen om nog meer uit je content te halen.

 

Hoe wij gepersonaliseerd content aanbieden
Starten met personalisatie van content, begint vaak vanaf nul. Je doet het immers nog niet, dus moet eerst je content goed analyseren en je doelgroepen optimaal leren kennen. Daarom is het van belang dat je een content strategie hebt en een duidelijke visie op wat je wilt maken. Van daaruit wordt het een doorlopend proces van optimaliseren. Dit is waar onze software je bij kan helpen.

Met behulp van onze oplossing krijg je waardevolle data te zien over de consumptie van jouw doelgroep. Het leesgedrag wordt geanalyseerd en dit kan gekoppeld worden aan de persona’s die jij in gedachten hebt. Op deze manier ga je steeds specifieker zien wat elke doelgroep wel en niet graag leest. Deze waardevolle informatie kun je gebruiken om content te gaan creëren die zich specifiek richt op niches van jouw doelgroep. Stel dat jij een webshop hebt en content maakt over tv’s. Na verloop van tijd zie je met behulp van onze software patronen ontstaan. Zie je bijvoorbeeld dat een jongere doelgroep beter reageert op tv’s met de nieuwste technieken, dan kun je deze wetenschap gebruiken om hen nog relevantere content te serveren. Zij blijven waarschijnlijk graag op de hoogte over de laatste ontwikkelingen op het gebied van OLED en 8K, terwijl een totaal andere doelgroep misschien veel meer geïnteresseerd is in energie labels, of waar nu op gelet moet worden bij het kopen van een budget tv.

 

Wij vertellen je graag meer
Laat ons je helpen om nog meer uit je content te halen. Wij kunnen ervoor zorgen dat je personalisatie van content optimaal toe gaat passen. Ook over distributie hoef jij je geen zorgen te maken, want wij kunnen onze systemen aan elkaar koppelen. Zo bieden wij je een totaaloplossing waarmee je zeer eenvoudig gepersonaliseerde content vanuit een enkel dashboard naar de juiste kanalen kunt sturen. Bel of mail ons voor meer informatie, een demonstratie of een vrijblijvende offerte. 


Maak direct een afspraak

Voor een persoonlijk gesprek en een demo van ons platform

Afspraak maken