Wayfinding en digital signage

Digital signage: Digitaliseer de beleving van uw bezoekers

Ontdek waarom wayfinding en digital signage steeds populairder wordt

Wayfinding en digital signage is de benaming het creerern van een digitale klantervaring in de dagelijkse fysieke wereld. Dit toepassing helpt gebruikers om een locatie en gerichte informatie te vinden en wordt veelal binnen toegepast. Bij jezelf in huis bijvoorbeeld maar vooral ook in winkels en in gebouwen. Dit kunnen gebouwen in alle sectoren zijn, van overheidsgebouwen tot gebouwen van bedrijven of organisaties. De bijbehorende software wordt vaak geïnstalleerd op interactieve kiosken maar ook op smartphones. Het lukt deze computerprogramma’s steeds vaker om de traditionele manieren van een locatie vinden te verdringen. Je ontdekt hieronder hoe dat zo komt.

 

Wat is wayfinding en digital signage precies?

Iedereen kent wel de traditionele bewegwijzering binnen. Posters, plakkaten en informatieborden zijn hier voorbeelden van. Dit worden ook wel statische borden genoemd omdat je ze niet kunt aanpassen of aanvullen. Bij digitale bewegwijzering is dit wel het geval. Sterker nog, interactieve zuilen bijvoorbeeld en LCD-informatieschermen die centraal kunnen worden aangestuurd bieden je de mogelijkheid om informatie op elk moment aan te passen of aan te vullen. Dit zorgt ervoor dat je digitale bewegwijzering en informatieverstrekking onderdeel kunt maken van je marketing- en communicatiestrategie. De term die hiervoor regelmatig gebruikt wordt is narrowcasting.

 

Narrowcasting oftewel ‘beperkte transmissie’

De term narrowcasting werd rond 2005 geïntroduceerd binnen de marketingwereld. Het betekent ‘beperkte transmissie’ en doet dienst als internetcommunicatiemiddel. Het is gebaseerd op een gefragmenteerd gebruik van de content evenals op een verspreidingsmechanisme. Daarmee is narrowcasting iets substantieel anders dan bijvoorbeeld broadcasting. Hierbij worden informatie en nieuws juist uitgezonden op een manier waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt binnen de types consumenten waartoe men zich wil richten. Bij narrowcasting wordt daarentegen gericht informatie en content verspreid aan een specifieke doelgroep. Het biedt simpelweg de mogelijkheid om gepersonaliseerde informatie te verstrekken.

 

Voordelen van narrowcasting systemen

Geïntegreerde wayfinding en digital signage binnen een narrowcasting systeem biedt als grote voordeel dat je slechts in één enkel platform al je publieke communicatie in een gebouw kunt bijhouden. Of rondom een gebouw. Zo kun je niet alleen informatie over de routes op een slimme manier weergeven maar (eventueel tegelijkertijd) diverse andere informatiesoorten tonen. Dan moet je denken aan het laatste nieuws, maar ook verkeersinformatie, openingstijden, dagaanbiedingen, belangrijke mededelingen en ga zo maar door. Je hebt de regie met narrowcasting volledig zelf in handen. Alles wat je wenselijk vindt om te communiceren kun je vanuit deze methodiek eenvoudig onder de aandacht brengen van je beoogde doelgroep.

 

Mogelijkheden voor aanpassingen en aanvullingen

Een ander groot voordeel is dat je met digitale bewegwijzering te allen tijde de informatie omtrent een route kunt aanpassen en aanvullen. Het gebruik van gebouwen is immers dynamisch en daarom is de flexibiliteit van digitale bewegwijzering zo ideaal. Werken de liften momenteel niet? Dat is geen enkel probleem. Door gebruik te maken van het narrowcasting systeem en digitale bewegwijzering kun je de routes in het gebouw direct aanpassen. Handgeschreven en onprofessionele A4-tjes behoren hierdoor voorgoed tot het verleden. In plaats daarvan wordt de nieuwe routeinformatie meteen op de informatieschermen getoond. Zo weet elke bezoeker in welke richting hij of zij zich moet begeven om op de juiste locatie te komen.

 

Van afdelingen die verplaatst zijn tot tijdelijke verbouwingen

Naast een kapotte lift biedt wayfinding en digital signage ook de mogelijkheid om snel en eenvoudig aan te duiden waarnaartoe een bepaalde afdeling verplaatst is. Of wat te denken van tijdelijke verbouwingen? In plaats van proberen wegwijs te worden uit allerlei handgeschreven of geprint papierwerk ervaart de bezoeker het gemak van een informatiescherm. Dit is ook nog eens veel duurzamer. Verder is het ook mogelijk om naast lcd-schermen als informatiedragers te kiezen voor interactieve alternatieven. Daarbij moet je denken aan informatiezuilen bijvoorbeeld waarop de bezoekers met een ‘vingertouch’ de gewenste informatie kunnen opvragen.

 

Alle informatie die interessant en relevant is

Alles wat op dat moment interessant kan zijn voor bezoekers kan weergegeven worden op een informatiescherm of op interactieve alternatieven. Stel, iemand bevindt zich in een groot winkelcentrum en is op zoek naar een specifieke winkel. Of iemand gaat met vakantie en staat op het vliegveld te zoeken naar de gate waarvandaan zijn of haar vliegtuig vertrekt. Naast de informatie over de te nemen route kunnen hier ook meteen eventuele vertragingen worden getoond, of de openingstijden en aanbiedingen die de specifieke winkel heeft.

 

Waar te beginnen?

Bedrijven, overheidsinstellingen, particulieren en organisaties die geïnteresseerd zijn in narrowcasting oplossingen op het gebied van wayfinding en digital signage laten zich het beste adviseren door specialisten. Dit begint altijd met een inventarisatie in en rondom het betreffende gebouw. Daarnaast zijn de te verwachte bezoekersstromen uiteraard van belang, evenals de informatie waarnaar zij op zoek zijn. Op basis hiervan wordt een plan van aanpak gemaakt. Zo wordt er gekeken welke digitale informatiedragers op welke specifieke locaties nodig zijn. Daarnaast wordt geïnventariseerd welke informatie er allemaal getoond moet worden en/of interactief beschikbaar moet zijn. De hard- en software hiervoor kan eveneens het beste door specialisten geïnstalleerd worden. Ditzelfde geldt voor de implementatie van de juiste content. Welke aanvullende informatiefeeds moeten bijvoorbeeld geïmplementeerd worden?

 

Oog voor design

Een ervaren specialist zal ook expertise hebben op het gebied van grafisch design. Hoe wordt de informatie op de informatieschermen en interactieve informatiedragers weergegeven? Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het betreffende gebouw in 2D weer te geven, maar ook in 3D. Ook wordt er hierbij aandacht besteed aan de lay-out. Waar in en in welke mate moet bijvoorbeeld de huisstijl van een bedrijf, organisatie of overheidsinstelling terugkomen in de wayfinding en digital signage? Dit alles vraagt om een perfecte afstemming die een specialist met ervaring en expertise kan bieden.

 

Narrowcasting methodiek is inmiddels betaalbaar

Nog niet zo lang geleden werd wayfinding en digital signage als nieuwe communicatievorm door veel bedrijven, overheden en organisaties als te duur bestempeld. Waarom? De kosten voor digitale schermen en interactieve alternatieven waren te hoog. Dit zorgde er aanvankelijk voor dat er maar weinig gebouwen waren waar de narrowcasting methodiek werd toegepast. Inmiddels is hier verandering in gekomen en is het gemeengoed geworden. Dit is te danken aan de revolutie op het gebied van led-, lcd- en plasma-schermen. Hierdoor is de narrowcasting methodiek voor veel bedrijven, overheden en organisaties veel aantrekkelijker geworden en dat merk je goed.

 

Narrowcasting in diverse sectoren toegepast

De meest uiteenlopende sectoren maken vandaag de dag gebruik van wayfinding en digital signage. Een uitgelezen voorbeeld hiervan is de retail. Hier worden middels digitale bewegwijzering de te volgen winkelroutes aangegeven, maar ook speciale aanbiedingen en algemene branding. Of wat te denken van de entertainmentwereld? In casino’s bijvoorbeeld zorgt narrowcasting voor sfeer en gezonde spanning. Een andere sector waar narrowcasting veelvuldig wordt toegepast is de bankensector. Dan moet je denken aan beurskoersinformatie, eveneens branding en productinformatie.

 

Toepassingen in de transportsector

Naast de retailsector, entertainmentwereld en bankensector wordt narrowcasting ook in de transportsector veelvuldig toegepast. Wayfinding en digital signage komt in deze sector niet alleen tot uitdrukking op vliegvelden, maar ook op treinstations bijvoorbeeld. Ook daar is immers de actuele informatie over aankomst- en vertrektijden gewenst door de bezoekers. Dit kan bij een specifieke gate, perron of truckersstop zijn, maar ook bij de winkels en restaurants die zich in de nabijheid van het vliegveld of het treinstation bevinden. Naast de informatie over de aankomst- en vertrektijden is in veel gevallen ook de verkeersinformatie interessant voor de bezoekers evenals het actuele nieuws.

 

Zorginstellingen en scholen

Andere sectoren waar wayfinding en digital signage steeds vaker gebruikt worden zijn zorginstellingen en scholen. Zo zouden farmaceutische bedrijven reclame kunnen maken via de digitale bewegwijzering en kan er tegelijkertijd voor vermaak in de wachtkamer worden gezorgd. Verder wordt er vaak gezegd dat de jeugd de toekomst heeft en voor deze groep is digitale bewegwijzering welhaast een vanzelfsprekendheid. De narrowcasting methodiek biedt voor hen dan ook talrijke nieuwe mogelijkheden voor interactieve communicatie die zeer actueel zijn. Kortom, voor vrijwel elke sector is het interessant om de mogelijkheden van narrowcasting nader te onderzoeken en daar waar relevant te implementeren.

 

Voor intern gebruik

Naast informatieverstrekking voor bezoekers kan wayfinding en digital signage ook zeker zeer goed intern gebruikt worden. Waar je dan aan moet denken? Boodschappen die de werkmoraal verhogen bijvoorbeeld en die aansporen tot prestatieverbeteringen en het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Voor bedrijven waar doorgaans veel geluid wordt gemaakt en die daarom gebruik maken van een intercom kan narrowcasting ook een bijzonder efficiënte oplossing bieden. Ditzelfde geldt voor het intern verstrekken van veiligheidsinformatie, wijzingen in werkroosters en de behaalde productieresultaten. Al deze informatie kan met narrowcasting zeer goed richting de medewerkers worden gecommuniceerd.

 

Een hardware- en een software-component

De narrowcasting methodiek bestaat uit zowel een hardware- als een software-component. Het is belangrijk dat beide op de juiste manier worden ingezet en dat valkuilen vermeden worden. Zo werken leveranciers van narrowcasting systemen vaak met een beperkt aantal merken voor de hardware. Dit zijn de informatieschermen en de bijbehorende mediaplayers. Meestal is de keuze tot één of hooguit drie merken beperkt. Vaak is dit voldoende, maar toch moeten bedrijven, overheden en organisaties wel op hun hoede zijn. Daarom is het van belang dat zij zich vooraf goed laten informeren alvorens zij tot aanschaf over gaan.


Maak direct een afspraak

Voor een persoonlijk gesprek en een demo van ons platform

Afspraak maken