Conversie en optimalisatie

Online data analyse

Alles over online data analyse op basis van surfgeschiedenis

Het belang van online data analyse is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. De mogelijkheden van het online domein zijn dan ook eindeloos. Naast online vindbaarheid, een website die klantgericht is en vertegenwoordiging op de juiste sociale media geldt dit ook voor analyseren van de online data. Een uitgelezen voorbeeld hiervan zijn websites die ongevraagd de surfgeschiedenis bekijken in de webbrowser van hun bezoekers. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van scripts die in JavaScript worden geschreven. Deze scripts maken inzichtelijk welke sites een bezoeker voorheen heeft bezocht. Hoe dit precies in zijn werk gaat? Je leest er hier alles over.

 

Online data analyse inzetten voor de ‘customer journey’

Het analyseren van online data is onlosmakelijk verbonden met online marketing. Een term die je hierbij veelvuldig zult aantreffen is ‘customer journey’, oftewel de online klantreis. Dit is een reis die een (potentiële) klant aflegt voordat hij of zij tot aanschaf overgaat. De klantreis begint al bij het oriënteren door de klant maar loopt doorgaans tot na de aanschaf door. Door deze reis van begin tot eind in kaart te brengen maak je inzichtelijk welke fases klanten doorlopen. Ook geeft dit inzicht in wat ze op welk moment voelen en waar ze behoefte aan hebben. Zo kan daar perfect op ingespeeld worden. Online zijn hiervoor tal van mogelijkheden die men veelal automatisch kan inrichten.

 

Oriëntatiefase

De eerste fase van de online klantreis spreekt eigenlijk voor zich. Dit is namelijk de oriëntatiefase waarin een bezoeker van een website zich oriënteert welke oplossingen er zijn voor zijn of haar probleem. Dit is veelal een probleem in de vorm van een product of van een dienst. De bezoeker zal tijdens deze fase verschillende aanbieders – en dus websites – met elkaar vergelijken. De naamsbekendheid van een bedrijf of organisatie speelt in deze fase een cruciale rol. Bedrijven en organisaties willen graag de eerste zijn waar een bezoeker aan denkt wanneer hij of zij naar een product of dienst op zoek is. De marketingterm hiervoor is ‘top of mind awareness’.

 

Afwegingsfase

De fase die volgt op de oriëntatiefase is de afwegingsfase. In deze fase maakt de klant een afweging tussen de verschillende aanbieders. Juist nu is het belangrijk voor bedrijven en organisaties om de bezoeker te prikkelen in de vorm van een trigger. Met deze trigger laten bedrijven en organisaties namelijk zien waarom zij de beste partij zijn en positief verschillen ten opzichte van de andere aanbieders. Vanzelfsprekend zijn deze triggers afhankelijk van de branche waarin een bedrijf of organisatie actief is. Denk hierbij aan prijs-kwaliteitverhouding maar ook aan expertise, een persoonlijke aanpak en ga zo maar door. Deze trigger speelt een belangrijke rol bij de online data analyse, waarover later meer.

 

Aankoopfase

Op het moment dat een klant tot aanschaf over gaat spreken we van de aankoopfase. Een optimale service zonder poespas is hierbij het meest belangrijk. Tijdens deze fase is een snelle website van belang en een bestelproces waarbij de klant niet wordt afgeleid. De belangrijkste online ingrediënten in de aankoopfase zijn snelheid en eenvoud. Zo kan een haperende bestel-pagina de klant alsnog doen laten besluiten elders online een product of dienst te kopen.

 

Gebruiksfase

In tegenstelling tot wat soms weleens gedacht wordt, stopt de online klantreis niet op het moment dat de klant tot aanschaf is overgegaan. Integendeel. Juist als het product of de dienst is aangeschaft is het belangrijk om bijvoorbeeld op gebruiksgemak te focussen. Vaak kunnen klanten wel wat hulp gebruiken bij het nieuwe product dat ze hebben aangeschaft. Het is voor bedrijven of organisaties daarom raadzaam om bijvoorbeeld video’s te plaatsen waarin het gebruik stapsgewijs wordt uitgelegd. Ook wordt geadviseerd om handleidingen te plaatsen die gedownload kunnen worden.

 

Evaluatiefase

De laatste fase van de klantreis die je met online data analyse inzichtelijk kunt maken is de evaluatiefase. Simpelweg de fase waarin klanten de aankoop online evalueren. Ze geven aan wat ze van de aankoop vinden en bevelen een bedrijf of organisatie eventueel aan. Dit is hét moment om klanten te binden en een loyaal klantenbestand te realiseren. Het is waarschijnlijk overbodig te noemen dat loyale klanten sneller een herhaalaankoop zullen doen. Ook kunnen ze mond-op-mond reclame verspreiden die positief is over het betreffende bedrijf of de organisatie. Kortom, ook na de aanschaf is het nog steeds van groot belang om het online klantengedrag te analyseren.

 

Verschillende online klantreizen met een duidelijk doel

Producten en diensten verschillen in welke klantreis het meest geschikt is. Zo duren de fases niet altijd even lang. Maar ongeacht het product of de dienst is het wel van groot belang om je als bedrijf of organisatie op de online klantreis te focussen. Elke fase van de klantreis heeft een ander doel en als een bedrijf of organisatie zich hiervan bewust is kan het de beoogde doelgroep op precies de juiste manier benaderen. De marketingstrategie is hier immers van afhankelijk en online data analyse helpt om deze strategie te bepalen.

 

Inzetten van data driven marketing

Om de marketingstrategie af te kunnen stemmen op de online klantreis is inzicht nodig. Door data driven marketing in te zetten wordt dit inzicht verkregen. Dit betekent dat een bedrijf of organisatie op basis van het analyseren van data inzicht verkrijgt en vervolgens beslissingen neemt. Dit kunnen inzichten en beslissingen zijn op het gebied van de beoogde doelgroep maar ook op individueel niveau. Individuele klanten bijvoorbeeld, die vanuit hun persoonlijke ervaring producten en diensten van bedrijven en organisaties evalueren. Een ander voorbeeld van online data analyse op individueel niveau is ‘history sniffing’. Hierbij wordt de surfgeschiedenis van een enkele (potentiële) klant geanalyseerd.

 

Wat is ‘history sniffing’ precies?

Wanneer een website ongevraagd de surfgeschiedenis in de webbrowser bekijkt van bezoekers dan wordt dit ‘history sniffing’ genoemd. Gaan we terug naar de online klantreis, dan is ‘history sniffing’ vooral van toepassing op de oriëntatiefase en de afwegingsfase. Voor bedrijven en organisaties is het juist in die fases van belang te weten welke sites hun bezoekers voorheen bezocht hebben. De techniek wordt onder meer gebruikt om na te gaan of bezoekers ook de sites bezocht hebben van concurrenten. Vervolgens kunnen bedrijven en organisaties hierop inspelen door zich beter te profileren ten opzichte van de concurrentie. Op deze manier wordt geprobeerd om bezoekers op de website te behouden en hen tot aanschaf over te laten gaan.

 

Scripts die in JavaScript worden geschreven

De scripts die voor ‘history sniffing’ nodig zijn in relatie tot online data analyse worden doorgaans in JavaScript geschreven. JavaScript biedt de mogelijkheid om websitepagina’s interactief te maken en is daardoor een veelgebruikte scripttaal. Ook wordt JavaScript gebruikt om webapplicaties mee te ontwikkelen. Dit gebeurt door een script via HTML in een webbrowser over te brengen en daarin uit te voeren. Omdat de syntaxis veel overeenkomsten vertoont met de programmeertaal Java worden ze weleens abusievelijk met elkaar verward. JavaScript biedt echter prototype-gebaseerde overerving en heeft meer overeenkomsten met functionele programmeertalen. De programmeertaal Java is een klasse-gebaseerde overerving en is een objectgeoriënteerde taal.

 

De verschillende kleuren van hyperlinks

Online data analyse door middel van ‘history sniffing’ via scripts die door JavaScript zijn geschreven vertelt dus welke sites een bezoeker voorheen bezocht heeft. Samengevat worden links van sites die nog niet eerder bezocht zijn anders gekleurd dan sites die wel al bezocht zijn. Daarbij zijn nog niet bekeken sites blauwgekleurd en wel bekeken sites paars gekleurd. Door JavaScript wordt hier een speciaal script aan toegevoegd. Dit script kijkt welke kleur specifieke URL’s hebben in de browser. Het script vergelijkt deze vervolgens met een lijst van sitelinks en hun kleur die standaard is als ze nog niet zijn bezocht. Matchen de kleuren niet, dan zegt dit dat een specifieke website al bezocht is.

 

Client-side en server-side

Samengevat is JavaScript dus een scripttaal waarmee je een website interactief kunt maken en online data analyse kunt toepassen. JavaScript werkt meerdere kanten op. Zo is er een client-side JavaScript en een service-side JavaScript. Het verschil? Client-side wordt meteen via de browser uitgevoerd van de betreffende bezoeker. Vandaar ook de naam client-side. Bij de server-side wordt dit – zoals de naam al zegt – via een server uitgevoerd. Het resultaat wordt daarna naar de browser teruggestuurd van de bezoeker.

 

Het belang van het achterhalen van browsergegevens

Voor bedrijven en organisaties kan het onder andere in het licht van de online klantreis van belang zijn om browsergegevens te achterhalen. Dit door middel van online data analyse. Duidelijk is inmiddels, dat JavaScript websites interactief maakt en hiervoor een toegepaste tool is. Een praktijkvoorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de bezoekers van sites een vraag te stellen. Ook kan hiermee een venster op de bezochte site worden weergegeven waarin de bezoeker wordt gevraagd om zijn of haar naam. Eenmaal de naam ingevuld zal de bezoeker overal op de site aangesproken worden met zijn of haar (voor)naam.

 

Voorkomen dat je surfgeschiedenis inzichtelijk is

Voor mensen die het niet fijn vinden dat hun surfgeschiedenis inzichtelijk is voor online data analyse is er een eenvoudige oplossing. Door de surfgeschiedenis te verwijderen kan voorkomen worden dat websites ‘history sniffing’ toepassen. Bij Google bijvoorbeeld, doe je dit eenvoudig door op ‘browsegeschiedenis wissen’ te klikken. Je kunt hierbij aangeven welk deel van de geschiedenis je verwijderen wilt. Je verwijdert de vinkjes bij de onderdelen die je niet wilt verwijderen. Klik daarna op ‘gegevens wissen’ en ‘history sniffing’ is niet meer mogelijk.

 


Maak direct een afspraak

Voor een persoonlijk gesprek en een demo van ons platform

Afspraak maken